Julkalender 2017, Lucka 11: Vem är bäst? – Aladdin

Hej hallå allihopa!

Då har det blivit dags för del 11 av min julkalendersvit, där jag kör en omgång av ”Vem är bäst?” varje dag fram tills julafton på temat Disneyfigurer.

Aladdin_300

Idag ska vi ta oss en titt på Disneyhjälten Aladdins röster genom tiderna:

 

Peter Jöback:

 

I de tre långfilmerna och tv-serien är det Peter Jöback (1971-) som gör Aladdins röst. En mycket bra insats, rösten passar karaktären och inlevelsen är också mycket bra. Han är också relativt lik orignalrösten, men låter marginellt bättre. Jag är för övrigt väldigt imponerad över att de lyckades få med Peter Jöback i tv-serien, då han ju som bekant inte riktigt är den mest flitiga dubbaren. ^^

 

Michael Blomqvist:

 

I tv-serien Hos Musse är det Michael Blomqvist (1976-) som gör Aladdins röst, medan jag läst någonstans att det ska vara Anders Öjebo som gör Aladdin i Hos Musse: Skurkarna. Michael passar relativt bra som Aladdin, men sticker inte ut och tillför inte något särskilt i rollen. Han är dock på något sätt inte dålig, men inte superbra heller. Helt okej helt enkelt.

Det var säkert närmare 10 år sedan som jag såg Hos Musse: Skurkarna senast, så därför har jag ingen aning om hur Anders Öjebo låter som Aladdin, men det låter i mina öron i alla fall inte som någon höjdarcasting.

 

Linus Wahlgren:

 

I extramaterialet på 2004 års dubbel-dvd utgåva av Aladdin, samt dator/PS1-spelet Aladdin: Nasiras hämnd från runt 1999-2000, är det Linus Wahlgren (1976-) som gör Aladdins röst. Linus passar förvånansvärt bra som Aladdin och bibehåller röstkaraktären på ett bra sätt. Även inlevelsen är mycket bra, men trots det slår han inte Peter Jöback. En väldigt bra ersättare är han dock utan tvekan.

 

Albin Flinkas:

I spelet Disney Infinity 2.0 från 2014, är det Albin Flinkas (1979-) som är Aladdins röst. Personligen anser jag att Flinkas insats är den svagaste av de jag hört. Rösten passar inte karaktären och får inte fram karaktärens andemening. Däremot får jag medge att inlevelsen är helt okej. Inte det värsta röstbytet i Disney Infinity, men inte heller det bästa.

 

Topplistan:

 

Efter noga övervägande blir min topplista för Aladdins röster följande:

1. Peter Jöback
2. Linus Wahlgren
3. Michael Blomqvist
4. Albin Flinkas
Ej tillämpbart: Anders Öjebo

EDIT 2018-12-03: Det är nu bekräftat att det var Albin Flinkas och inte Daniel Sjöberg som gjorde Aladdins röst i Disney Infinity 2.0.

En reaktion på ”Julkalender 2017, Lucka 11: Vem är bäst? – Aladdin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s