Julkalender 2017, Lucka 12: Vem är bäst? – Bagheera

Hej hallå allihopa!

Bagheera_The_Black_Panther_is_telling_Mowgli_to_go_on

Idag har vi kommit halvvägs i min julkalendersvit, snart 12 delar är klara, 12 delar återstår. 🙂

 

Innan vi börjar med dagens omgång, ska jag göra ett tillägg till en av mina tidigare omgångar av ”Vem är bäst?”:

 

Jag har via Tradera fått reda på att det inte är Monica Forsberg som gör Snövit i musiksagan ”Snövit och de magiska stenarna”, utan Karin Glenmark. Tyvärr har jag aldrig hört musiksagan, och har dessutom aldrig ens hört hennes röst överhuvudtaget. Därför vet jag inte om hon hade passat.

 

Idag ska vi ta oss en titt på karaktären Bagheera från Djungelboken. 🙂

 

Gösta Prüzelius:

 

I den första långfilmen, musiksagan ”Djungelboken 2 – Vad hände sedan?” samt ramberättelsen till Lilla Djungelboken är det Gösta Prüzelius (1922-2000) som gjorde Bagheeras röst. Det är även denna insatsen vi hör på julafton varje år.

 

Personligen så tycker jag att Gösta Prüzelius insats är tidlös och passande. Gösta talar även med mycket bra inlevelse och bibehåller karaktärens andemening.

 

Peter Wanngren:

 

I musiksagan ”Ur Djungelboken – Mowgli i Knipa” som enligt boken spelades in 1987, var det Peter Wanngren (1952-) som gjorde Bagheeras röst, och dessutom var berättare i musiksagan.

Peter Wanngren brukar göra ganska bra insatser, men här passar han tyvärr inte alls. Rösten låter mer som en rik och snobbig överklassman än en ståtlig och klok panter. Inlevelsen är helt okej, men rösten passar inte karaktären och misslyckas med att bibehålla karaktärens mycket speciella charm.

 

Gunnar Uddén:

 

I datorspelet ”Djungelboken Groove Party”, som bör ha släppts runt 1999-2000, är det Gunnar Uddén (1935-) som gjorde Bagheeras röst. Nu var det ett tag sedan jag hörde insatsen i fråga, men jag vill ändå minnas att den var helt okej, inte lika bra som Gösta Prüzelius, men inte heller lika dålig som Peter Wanngren. Uddén talar med bra inlevelse och bibehåller någorlunda karaktärens andemening. En helt okej insats helt enkelt. 🙂

 

Anders Byström:

 

I ”Djungelboken 2” som släpptes 2003 är det KM Studio-veteranen Anders Byström (1962-) som gjorde Bagheeras röst. Nu är han visserligen inte lika vass som Gösta Prüzelius, men han bibehåller ändå någorlunda karaktärens charm, men kanske inte fullt ut. Han talar dock med bra inlevelse och rösten passar karaktären. Mycket mer finns det inte att säga om denna insatsen.

 

Eva Bysing:

 

När jag bläddrade igenom spelfilmen ”Mowglis äventyr” från 1998, hörde jag även Bagheeras röst (dock inte Baloos), och i den filmen spelas Bagheera av en kvinnlig skådespelare, nämligen Eva Bysing (1943-) som gör en hyfsad insats. Rösten passar dock inte karaktären särskilt väl och är alldeles för femenin för att passa bra.

 

Övriga:

 

Då återstår Nick Atkinson som gjorde Bagheera som liten i Lilla Djungelboken, medan Mia Kihl gjorde rösten i trailern för VHS-kassetterna. Då det inte känns rättvist att ställa de här insatserna mot de äldre, har jag valt att lämna de utanför topplistan.

 

Topplistan:

 

Min topplista för Bagheeras röster blir:

 

1. Gösta Prüzelius
2. Gunnar Uddén
3. Anders Byström
4. Eva Bysing
5. Peter Wanngren
Ej tillämpbart: Nick Atkinson
Ej tillämpbart: Mia Kihl

 

Imorgon är det Lucia, och då är jag tillbaka med en ny omgång av ”Vem är bäst?”, så vi ses då. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s