Julkalender 2017, Lucka 14: Vem är bäst? – I-or

Hej hallå allihopa!

Då har vi kommit fram till den fjortonde delen av min julkalendersvit. Idag ska vi ta oss en titt på den dystra åsnan I-or från Nalle Puh och hans röster. 🙂

eeyore

Sven Wallskog:

 

I de tre ursprungliga kortfilmerna från 1960/1970-talen är det operasångaren Sven Wallskog som gör I-ors svenska röst. Personligen tycker jag att denna tolkningen av I-or är medioker. Rösten passar inte karaktären något närmvärt, men inlevelsen är helt okej. Trots att insatsen är helt okej anser jag den ändå vara bland de svagare.

 

Stephan Karlsén:

 

I kortfilmen Nalle Puh och I-ors stora dag från 1983 är det Stephan Karlsén (1945-) som gör I-ors röst. Stephan Karlsén gör en mycket bra rolltolkning, bibehåller karaktärens charm på ett bra sätt och låter någorlunda lik originalrösten. Stephan talar även med mycket bra inlevelse, men Stephan brukar sällan svikta på den punkten.

 

Pelle Eriksson:

 

I musiksagan Nalle Puh och honungsträdet, inspelad 1986 i KM Studio, bör det var Pelle Eriksson som gör I-ors röst efter uteslutningsmetoden. Nu verkar det som att den inspelningen som ligger uppe på youtube idagsläget kommer från ett kassettband i dåligt skick, då ljudet verkar gå långsammare och en del röster vara mörkare (till exempel hörs det tydligt att Monica Forsberg, som är berättarrösten, låter betydligt mörkare här än vad brukar göra när hon är berättarröst), men jag skulle personligen inte säga att Pelle Eriksson är någon höjdare i rollen. Nu ska visserligen I-or ha en ganska mörk röst, men Pelle Eriksson är alldeles för mörk för att kunna passar som I-or. Rösten låter också aningen tillgjord, så därför tycker jag att Pelle Eriksson är bland de svagare som I-or.

 

Peter Wanngren:

 

I musiksagorna Nalle Puh och den stormiga dagen, samt Nalle Puh och I-ors födelsedag, är det Peter Wanngren (1952-) som gör rösten till I-or. Insatsen lider delvis av samma problem som Pelle Erikssons, nämligen att rösten låter aningen för tillgjord. Förutom det är insatsen ganska bra, och Peter lyckas hyfsat att fånga karaktärens charm. Inlevelsen är det inte heller något fel på, men han har inte i toppstriden att göra enligt mig.

 

John Harryson:

I både Media Dubb och KM Studios dubbningar av Nya Äventyr med Nalle Puh, samt Filmen om Nalle Puh och Nalle Puh och Jakten på Christoffer-Robin, är det John Harryson (1926-2008) som gjorde I-ors röst. John Harryson är en av mina favorit röstskådespelare, och har gjort många bra insatser, bland annat som Joakim von Anka, Tjifen i Micke & Molle, Sheriffen av Nottingham i Robin Hood, och Geppetto i 1995 års omdubbning av Pinocchio. Hans insats som I-or är inget undantag. John Harryson lyckas perfekt att få till I-ors karaktär, talar med utmärkt inlevelse och röstkaraktär. Mycket bättre än så här blir det inte, så därför är det mycket tråkigt att John Harryson inte längre är i livet. 😦

 

Benke Skogholt:

 

Sedan Tigers film från 2000, är det Bengt ”Benke” Skogholt (1953-) som gör I-ors röst. Benke Skogholt passar också mycket bra som I-or och talar också med bra inlevelse och röstkaraktär. Han kommer självfallet inte i närheten av gamla goda John Harryson, men han är ändå en helt okej ersättare. I övrigt har jag inte mycket mer att säga om insatsen.

 

Topplistan:

 

Efter noga övervägande blir min topplista för I-ors röster följande:

1. John Harryson
2. Benke Skogholt
3. Stephan Karlsén
4. Peter Wanngren
5. Sven Wallskog
6. Pelle Eriksson

 

Imorgon är det fredag, och då är jag tillbaka igen med en ny omgång av ”Vem är bäst?”, så vi hörs då. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s