Vem är bäst? – Peter Pan (Julkalender 2018, lucka 14)

Hej hallå allihopa, och välkommen till en ny omgång av ”Vem är bäst?”.

Idag ska vi ta oss en titt på rösterna till pojken som aldrig växer upp, nämligen Peter Pan, så nu kör vi! 🙂

3633-1269758855-0da5042c33400a811a5d766be4579cb8
Per Oscarsson:

I 1953 års originaldubbning av Peter Pan är det Per Oscarsson (1927-2010) som helt oväntat gör rösten till Peter Pan. Orginaldubbningen av Peter Pan har aldrig givits ut officellt av Disney, men på youtube finns det ett par klipp från denna dubbningen, så tack vare det har jag ändå hört insatsen och kan kommentera den. Per Oscarsson är en riktigt bra skådespelare, och insatsen är inte dålig, men den passar inte riktigt karaktären. Dessutom låter han aningen för gammal, trots att han vid dubbningstillfället bör ha varit exakt lika gammal som Anders Öjebo var när han spelade in Peters röst i omdubbningen. Inlevelsen är dock bra, och någon katastrof är insatsen inte, men allt för högt kommer insatsen inte på min lista.
Anders Öjebo:

I 1992 års omdubbning av Peter Pan som gjordes för biopremiären samma år, så är det Anders Öjebo (1966-) som gör rösten till Peter Pan. Som jag skrev ovan så var Anders ungefär lika gammal som Per när han gjorde Peters röst, men Anders fungerar bättre då han låter yngre och bibehåller röstkaraktären bättre. Inlevelsen är också bra, och överlag är det en bra insats. I samma dubbning spelar Anders för övrigt Cubby, en av de borttappade pojkarna som går klädd i björndräkt. Jag måste säga att man inte hör jättetydligt att både Cubbys och Peters röster är samma, om man inte lyssnar noga. 🙂
Anton Olofson Raeder:

I bland annat Hos Musse, Peter Pan 2: Tillbaka till Landet Ingenstans, extramaterialet på 2007 års dvd-utgåva av Peter Pan med mera, så är det Anton Olofson Raeder (1987-), son till Louise Raeder som gör rösten till Peter Pan. Anton är min favorit som Peter Pan då han låter ungefär lika gammal som den första orginalrösten Bobby Discroll, och dessutom talar med bra inlevelse och med bra röstkaraktär. Antons insats som Peter är gränsfall för vad jag klassar som barnskådespelare, då Anton visserligen bara var 15 när han först spelade Peter, men ändå hunnit komma i målbrottet. Det är i alla fall en bra insats.
Adam Portnoff:

I tv-serien Jake och Piraterna är det Adam Portnoff (1989-) som gör rösten till Peter Pan. Insatsen är visserligen inte dålig, och passar karaktären hyfsat, och inlevelsen är också bra, men det känns ändå inte helt rätt. Även om jag inte sätt serien mycket så är jag dock inte imponerad av teckningsstilen. I alla fall så gör Adam en godkänd rolltolkning, men absolut inte bäst.
Då återstår musiksagan Peter Pan, där Jan Malmsjö (1932-) är crediterad som Peter Pan. Jag vet inte riktigt varför han är crediterad som Peter, men jag har i alla fall fått det bekräftat att dialogen man hör i musiksagan kommer från 1953 års originaldubbning med Per Oscarsson som Peter Pan. Jag har därför ingen aning om Jan Malmsjö faktiskt spelat Peter Pan någon gång, eller om det var tänkt att han skulle göra det, men att man i sista stund tog material från filmdubbningen. Om någon vet säkert om Jan Malmsjö spelat Peter Pan (Disneys Peter Pan alltså) så får ni gärna skriva i kommentarerna. 🙂
Topplistan:

Efter noga övervägande blir min topplista följande:

1. Anton Olofson Raeder
2. Anders Öjebo
3. Per Oscarsson
4. Adam Portnoff

Det var allt för denna omgången, imorgon är jag tillbaka med en ny omgång, så missa för all del inte det. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s